my blog

nama

Pengikut

JGN LUPA KLIK

iklan jap

Rabu, 15 Januari 2014

Maulidulrasul

Alhamdulillah, tahun ni biqqmama dapat meraikan kelahiran Rasul Junjungan kita Muhammad. Sempena 12 Rabiulawal Penang juga meraikan Junjungan Besar kita....... Smua rakyat Penang dapat cuti.

MAULIDUL RASUL

Maulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah SWT akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

MaulidulRasul Tahun ni jatuh hari selasa, kiranya kerja satu hari pastu cuti plak, syoknya biqqmama kalau bab cuti2 ni. Almaklum sajalah kerja kt BM ni tak jauh sangat tapi jalan Jem la pulak. Kalau lewat skit jawabnya mak sampai lewat lah. Pas tu kerja 2 hari cuti pulak..... betapa bahagianya biqqmama.

Biqqmama tak sertai pun perarakan MaulidulRasul tahun ni, biqqmama kan kt opis baru so belum mesra alam lagi lah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan